"Синята икономика" бе във фокуса на ХАКАТОН 2019

„Синята икономика“ бе във фокуса на ХАКАТОН 2019

Темата на Хакатона бе „Създаване на приложения за синя икономика“. По време на състезанието бяха коментирани актуалните тенденции за развитие в IT сектора от водещи български и международни лектори. Представители на инициативата BurgasBlueS наградиха най-изявените проекти, които ще могат да участват и в предприемаческото Състезание по проекта през 2020 г.

Акцент в презентациите бе проектът на Община Бургас на тема „Градове в действие към син растеж“ (BluAct), финансиран по програма Urbact III. Доц. Александър Димитров – ръководител на катедра „Екология и опазване на околната среда“, представи лекция на тема „Кръгова икономика“.

Състезанието се проведе в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас и се организира с изключителната подкрепа на Община Бургас, фирмите „Технологика“, ScaleFocus, Codific, „Мусала Софт“, „Клъстер ИКТ Бургас“, ERP Bulgaria, EPAM, Sutherland, BluAct, MSCOMP.

В тазгодишното издание на „Хакатон“ участваха 20 отбора с общо 67 състезатели. Целта на инициативата е да дава поле за изява на млади хора с интереси в разработването на софтуерни приложения.

Софтуерните разработки и работата на отборите бяха оценявани от експертно жури по 5 критерия: оригиналност на идеята, работеща функционалност, качество на програмния код, потребителски интерфейс и потенциал на приложението.

Класиране на участниците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *