Финалът на предприемаческото състезание BurgasBlueS ще се състои на 5 декември 2020 г.

Заради сложната епидемична обстановка Кампусът ще се проведе на 21 и 22 ноември, а Демо денят и Награждаването на победителите ще се състои на 5 декември, като събитията са в онлайн среда.

В края на третия ден ще станат ясни и победителите, церемонията ще се излъчва на живо от Конгресния център на Пристанище Бургас

Финалните етапи на конкурса за предприемачески идеи BurgasBlueS – Кампус и Демо ден, ще се проведат на 20, 21 и 22 ноември 2020 г. в Конгресния център на Пристанище Бургас. В последния ден ще станат ясни и победителите в състезанието – отборът, който ще получи голямата награда от 5000 лв. и „инкубационен пакет“, с който да доразвие своята бизнес идея.

Предприемаческото състезание за развитие на морската икономика „BurgasBlueS“, организирано от Община Бургас с подкрепата на местната група от заинтересовани страни и със спонсорството на КРИБ Бургас и Пристанище Бургас ЕАД, започна в края на 2019 г. До финала достигнаха общо 12 отбора, сред които и четирите екипа-финалисти от Хакатон Бургас 2019 г., чиято тема беше „Създаване на приложения за Синя икономика“. Целта на конкурса BurgasBlueS е да подпомогне осъществяването на идеи в областта на Синята икономика, които да бъдат реализирани на територията на община Бургас.

През първите два дни, 20 и 21 ноември, когато ще се проведе т.нар. Кампус, участниците ще имат възможност да доразработят и развият своите бизнес идеи, да се консултират с ментори и наставници, както и да се подготвят за презентирането на проектите си пред журито. В последния ден на състезанието – Demo Day, те ще представят своите идеи, ще аргументират ползите от тяхната реализация, и ще отговарят на въпроси. В края на деня ще бъдат обявени и победителите. Освен класирания на първо място, парични награди ще получат и подгласниците на победителя – съответно 1500 лева и 1000 лева. Отборите, заели първите места, ще бъдат включени в инкубационна програма, подпомагаща успешното реализиране на техните бизнес концепции и превръщането им в стартъпи с висок потенциал за пазарна реализация.

Критериите, по които ще оценява журито, включват самото представяне на идеята на Демо-деня (яснота на предложения бизнес модел, съществуване на логична връзка между идентифицираните нужди, дейностите и предложените цели), както и иновативния характер на решението. Високи оценки са предвидени за добро идентифициране на потребността на пазара и осъществимостта на бизнес идеята. Журито ще вземе предвид и

структурата и експертния опит на екипа на кандидата – способността, опита и ангажираността на всеки участник във връзка с предложената бизнес идея. Допълнителни точки ще получат предложенията, включващи екологична отговорност – грижа за по-чиста околна среда, социална отговорност – добавена стойност за хората и включване на маргинализирани групи, както и потенциалът на идеята за генериране на работни места.

Състезанието за предприемачески идеи BurgasBlueS се провежда в рамките на проект „BLUACT – Градове в действие за син растеж“, финансиран по програма URBACT III. В проекта участват общо 7 европейски пристанищни града, които имат за цел да споделят добри практики в предприемачеството на Синята икономика. Освен Бургас, това са Пирея (Гърция), Матаро (Испания), Матосиньос (Португалия), Салерно (Италия), Остенд (Белгия) и Галац (Румъния).

В условията на извънредната епидемична обстановка, провеждането на Кампуса и Демо деня ще стане при спазване на всички противоепидемични мерки. В случай, че развитието на обстановката не позволява провеждането на събитието присъствено, то ще се състои виртуално, като участниците ще бъдат уведомени своевременно.

Откриването на Кампуса, представянето на бизнес идеите по време на демонстрационния ден, както и награждаването на победителите, ще бъде излъчвано на живо във Facebook страницата на инициативата https://www.facebook.com/BurgasBlueS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *